PÀGINA D'INICI‎ > ‎QUÈ FEM?‎ > ‎ÀREES‎ > ‎

Ciències socials

SORTIDA A LES COVES DEL TOLL AMB ELS DE 1r D'ESO

El passat 20 d'octubre l'alumnat de primer d'ESO va visitar les coves prehistòriques del Toll de Moià. La visita guiada va tenir dues parts: una en la qual es va poder visitar l'interior de la cova per poder observar el jaciment i una altra en la qual es va realitzar un taller d'arqueologia. Tot plegat va servir per arrodonir els coneixements sobre l'hàbitat humà a la prehistòria i observar la riquesa fòssil de l'entorn.


 

XERRADES  SOBRE RECERCA HISTÒRICA

Aquesta setmana, tant el dimarts dia 20 d’octubre pels alumnes de 1r de batxillerat com el dimecres 21 pels alumnes de 4t d’ESO, s’han fet unes xerrades sobre recerca històrica. Aquestes xerrades s’emmarquen en l’inici del  procés per fer el treball de recerca de batxillerat i pel projecte de recerca de 4t.

Les xerrades han anat a càrrec de  Pere Casas historiador i tècnic del Museu del Ter i autor de  diversos llibres i publicacions relacionades amb la història local del Voltreganès, del moviment obrer, etc.

En moltes d’aquestes recerques ha utilitzat la història oral i ha pogut explicar als alumnes com es fan les entrevistes, les fitxes de treball que s’utilitzen, com es documenten les fotografies, com cal utilitzar les fonts bibliogràfiques etc, eines totes elles necessàries per poder fer una bona recerca i que els alumnes poden aplicar si cal,  als seus propis treballs.


                     Jornada de portes obertes

Conferència inaugural Curs 2014-15

22 de juny 2015, 11:10 publicada per Comissió TAC   [ actualitzat el 26 de juny 2015, 5:47 ]

El passat divendres 26 de setembre, va tenir lloc a l’Institut una conferència sobre La Guerra de Successió en motiu del Tricentenari, a càrrec de l’historiador de Manlleu, Joaquim Albareda, catedràtic d’Història moderna de la Universitat  Pompeu Fabra.

 A aquesta  conferència inaugural del curs 2014-15, hi van assistir els alumnes de 4t. D’ESO, 1r. I 2n. de batxillerat.

Joaquim Albareda va explicar en primer lloc els factors que justificaren que els catalans, en el context de la Guerra de Successió, una guerra que es pot considerar una primera guerra mundial, pels països que hi van estar implicats, van lluitar fins al final, amb una gran desigualtat de forces, per mantenir les seves llibertats i lleis pròpies.

Després va anar explicant el desenvolupament de la guerra fins arribar a  la caiguda de Barcelona  l’11 de setembre de 1714 i la situació de Catalunya amb el Decret de Nova Planta.

L’explicació va anar acompanyada d’algunes imatges il·lustratives, com mapes, retrats, objectes i gravats de l’època.

Durant aquests dies també, des de l’Àrea de Ciències Socials s’ha  muntat una petita exposició dels llibres que sobre el tema del 1714 hi ha a la Biblioteca del centre i dos murals  amb material, imatges, mapes i textos relatius a la commemoració del Tricentenari.


1-1 of 1